MA-VR VOOR 16:00 BESTELD, MORGEN IN HUIS 🚚
TIJDELIJK GEEN VERZENDKOSTEN 😀
Kopersbescherming door Trusted Shops ⭐

Zelf gedestilleerd water maken: hoe doe je dat?

zelf-water-destilleren

Als je alleen het zuiverste en puurste water wilt drinken, is gedestilleerd water voor jou de juiste keuze. Het is vrij van bacteriën, ongewenste mineralen en allerlei andere vervelende stofjes. Het probleem is echter dat gedestilleerd water in de winkel nogal duur is, je betaalt al snel €3 per liter (of meer).

Een goedkopere oplossing is om zelf gedestilleerd water te maken met een destilleerapparaat.

Wat gebeurt er bij het destilleren van water?

Het destilleren van water lijkt een beetje op de natuurlijke waterkringloop. Water uit een meer verdampt. De damp stijgt op en koelt af, waardoor waterdruppeltjes ontstaan (wolken). Na een tijdje worden deze druppeltjes zo zwaar, dat ze weer naar beneden vallen (regen).

Het mooie is dat bij alleen de watermoleculen worden omgezet in damp. Alle andere stofjes in het water, zoals roestdeeltjes, bacteriën blijven achter. Ook stoffen die in het water zijn opgelost (bijvoorbeeld pesticides en medicijnresten) blijven achter. De waterdamp is dus perfect schoon. Als je dit op een zuivere manier kunt laten condenseren, heb je vers water.

Klassieke manieren om water te destilleren

Er zijn legio manieren om zelf water te destilleren. Zo kun je water koken in een fluitketel en de damp laten neerslaan op een gekoelde glazen plaat. Survival-experts kennen nog veel meer manieren om water te destilleren. Graaf bijvoorbeeld een kuil in de grond, zet een reservoir water op de bodem en een lege beker precies in het midden. Dek het geheel af met plastic folie dat een beetje doorbuigt. Door het zonlicht verdampt het water. De damp condenseert tegen het folie en stroomt omlaag. Wanneer je de beker goed hebt geplaatst, heb je na een paar uurtjes een kopje vers gedestilleerd water.

De klassieke manieren om van water destilleren hebben wel wat voeten in aarde. Het is een hoop gehannes, het duurt lang en de opbrengst is net genoeg om te overleven in een noodsituatie. Wanneer je je dagelijkse drie liter water wilt destilleren, voldoet dit echter niet.

Water destilleren kan ook makkelijk

Nu steeds meer mensen de keuze maken voor gedestilleerd water, zijn er ook apparaten op de markt gekomen. Apparaten als het Elixer Water maken water destilleren kinderspel. Je schenkt het water in de ketel, brengt het koolstoffilter aan en drukt op de aan knop. Het apparaat kookt in enkele minuten het water, koelt de damp en slaat het gedestilleerde en gefilterde water op in de opslagkan. Je controleert de waardes van je water gemakkelijk met een TDS meter.

Water destilleren is makkelijker en toegankelijker dan ooit!

Zelf alle voordelen van schoon drinkwater ervaren?