Het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water

Welkom bij ons artikel waarin we uitleggen wat het verschil is tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water. Er bestaat vaak verwarring over deze twee soorten water en wij willen graag duidelijkheid bieden.

Wat is gedemineraliseerd water?

Gedemineraliseerd water is water waaruit alle mineralen zijn verwijderd door middel van een proces genaamd ionenuitwisseling. Hierbij wordt het water door een harsbed geleid dat alle mineralen opvangt en vervangt door waterstof- en hydroxide-ionen. Hierdoor ontstaat zuiver water dat vrij is van mineralen en andere onzuiverheden.

Waar wordt gedemineraliseerd water voor gebruikt?

Gedemineraliseerd water wordt vaak gebruikt in laboratoria en industrieën waar het gebruik van zuiver water belangrijk is, bijvoorbeeld in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Het is ook populair onder aquariumliefhebbers omdat het vrij is van schadelijke stoffen en mineralen die schade aan vissen en planten kunnen veroorzaken.

Wat is gedestilleerd water?

Gedestilleerd water wordt verkregen door middel van destillatie, een proces waarbij het water wordt verhit en de waterdamp wordt opgevangen en weer gecondenseerd. Hierdoor worden alle onzuiverheden, inclusief mineralen, achtergelaten in het oorspronkelijke water en ontstaat zuiver water. Dit wordt vaak gedaan door gebruik te maken van een destillatie apparaat.

Waar wordt gedestilleerd water voor gebruikt?

Gedestilleerd water wordt vaak gebruikt in laboratoria en medische toepassingen omdat het zuiver is en geen mineralen bevat die de resultaten kunnen beïnvloeden. Het wordt ook vaak gebruikt in huishoudelijke apparaten zoals stoomstrijkijzers en luchtbevochtigers om kalkaanslag te voorkomen.

Wat is het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water?

Het belangrijkste verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water is de manier waarop de onzuiverheden worden verwijderd. Bij gedemineraliseerd water worden de mineralen uit het water gehaald door middel van ionenuitwisseling, terwijl bij gedestilleerd water de onzuiverheden worden achtergelaten door middel van destillatie.

Hoewel beide soorten water zuiver zijn en geen schadelijke stoffen bevatten, zijn er situaties waarin de ene soort meer geschikt is dan de andere. Gedemineraliseerd water is bijvoorbeeld beter geschikt voor toepassingen waarbij het belangrijk is dat er geen residuen of mineralen aanwezig zijn, terwijl gedestilleerd water geschikter is voor toepassingen waarbij het belangrijk is dat er geen bacteriën of virussen in het water aanwezig zijn.

Conclusie

In dit artikel hebben we het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water uitgelegd. Beide soorten water zijn zuiver en geschikt voor verschillende toepassingen. Gedemineraliseerd water is beter geschikt voor toepassingen waarbij geen residuen of mineralen aanwezig mogen zijn, terwijl gedestilleerd water geschikter is voor toepassingen waarbij het belangrijk is dat er geen bacteriën of virussen in het water aanwezig zijn.

Zelf alle voordelen van schoon drinkwater ervaren?