Etherische olie bestaat al duizenden jaren. Het begint bij de Romeinen die de heerlijk geurende olie in hun badhuizen en voor parfums. De Arabieren hebben deze techniek verfijnd tot de etherische oliën tot hoe we ze nu kennen. Tijdens het destilleren ontstaat stoom. In de stoom zitten stoffen die zijn onttrokken van bijvoorbeeld lavendel. In het bassin blijft hydrolaat achter, oftewel plantenwater.
Etherische oliën maken
Met een Elixer Water Deluxe is het mogelijk om etherische oliën te destilleren. Daarnaast heb je zeef nodig die op een verhoging boven het water staat. Zodat je plantenmateriaal nooit het water aanraakt. Dit verslechtert namelijk de kwaliteit van het hydrolaat. Een goede verhouding tussen plantenmateriaal en hydrolaat is 1:1, 100 gram (vers) plantenmateriaal levert 100 ml hydrolaat op. Als je gedroogde planten gebruikt is de verhouding 1:2 of zelfs 1:3. Dit is echter een kwestie van oefenen totdat je de juiste verhouding hebt gevonden.
Bij het destilleren van etherische oliën gebruik je een temperatuur van 102 graden. Bij het langzaam destilleren verhoog je namelijk de kwaliteit. De waterdamp met etherische oliën zal via de kop naar beneden zakken en kan je via het tuitje opvangen. Er zal een steeds dikker wordend laagje ontstaan op het water. De laag die op het water drijft is jouw etherische olie.
Na het maken van etherische oliën blijft hydrolaat over
Het water dat na het destilleren nog in de kan zit heet hydrolaat. Gemiddeld bevat hydrolaat ook nog een heel klein beetje etherische olie. Grotendeels bestaat het echter uit wateroplosbare stoffen die samen met waterdamp zijn opgestegen. Hydrolaat is dus een geconcentreerd extract rijk aan stoffen afkomstig van de gedestilleerde plant.
De geur van hydrolaat en etherische oliën
Na het destilleren kan de geur van het hydrolaat en de olie erg verschillen. Een hydrolaat kan zelfs geurloos zijn of ruiken naar grond/aarde. De geur moet zich vaak nog ontwikkelen en kan gedurende het rijpingsproces veranderen. De geur wordt zachter en harmonischer.