MA-VR VOOR 16:00 BESTELD, MORGEN IN HUIS ­čÜÜ
TIJDELIJK GEEN VERZENDKOSTEN ­čśÇ
Kopersbescherming door Trusted Shops ÔşÉ

De invloed van verontreinigd drinkwater op de hormonen van vrouwen

In onze moderne wereld wordt drinkwater beschouwd als een vanzelfsprekendheid, een bron van zuiverheid en gezondheid. Helaas is de werkelijkheid soms anders. Ondanks de hoge standaarden van waterzuivering in veel landen, kunnen er nog steeds verontreinigingen in ons drinkwater terechtkomen. Deze verontreinigingen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid, en in het bijzonder op de hormonale balans van vrouwen.

Wat zit er in ons water?

Hoewel drinkwaterbehandelingssystemen ontworpen zijn om schadelijke stoffen te verwijderen, kunnen sommige chemicali├źn en verontreinigingen toch in het drinkwater terechtkomen. Deze verontreinigingen kunnen onder andere bestaan uit:

 1. Pesticiden en herbiciden: Gebruikt in de landbouw en kunnen in het grondwater terechtkomen.
 2. Hormoonverstorende stoffen (EDC’s): Chemicali├źn zoals bisfenol A (BPA) en ftalaten die de hormonale balans kunnen verstoren.
 3. Zware metalen: Zoals lood, kwik en cadmium, die vanuit verouderde leidingen in het water kunnen lekken.
 4. Farmaceutische resten: Medicijnen die via urine en afvalwater in het drinkwater terecht kunnen komen.

Hormonale verstoringen en gezondheidseffecten

Hormonen spelen een cruciale rol in het reguleren van tal van lichaamsfuncties, van de menstruatiecyclus tot de stofwisseling en van de slaap tot de stemming. Wanneer de delicate balans van deze hormonen wordt verstoord door verontreinigingen in het drinkwater, kunnen verschillende gezondheidsproblemen ontstaan:

 1. Menstruatie- en vruchtbaarheidsproblemen: Verontreinigingen zoals BPA en ftalaten kunnen interfereren met de werking van oestrogeen en progesteron, de twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen. Dit kan leiden tot onregelmatige menstruatiecycli en verminderde vruchtbaarheid.
 2. Schildklierproblemen: Zware metalen zoals lood en kwik kunnen de functie van de schildklier verstoren, wat kan leiden tot hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie. Beide aandoeningen hebben invloed op de stofwisseling en kunnen leiden tot gewichtstoename, vermoeidheid en stemmingswisselingen.
 3. Ontwikkelingsproblemen bij kinderen: Voor zwangere vrouwen is schoon drinkwater van cruciaal belang. Verontreinigingen in het water kunnen de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden en leiden tot geboorteafwijkingen of ontwikkelingsproblemen bij kinderen.

Wat kunnen we doen?

Bij Elixer Water geloven we dat iedereen recht heeft op schoon en veilig drinkwater. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de invloed van verontreinigd drinkwater op je gezondheid te minimaliseren:

 1. Gebruik waterfilters: Het installeren van een hoogwaardig waterfiltersysteem kan helpen bij het verwijderen van veel voorkomende verontreinigingen, waaronder zware metalen, pesticiden en hormoonverstorende stoffen. Bekijk onze waterfilters voor meer informatie.
 2. Regelmatige waterkwaliteitstests: Het is belangrijk om regelmatig de kwaliteit van je drinkwater te laten testen, vooral als je uit een particuliere bron zoals een waterput drinkt.
 3. Waterdestilleerder: Overweeg het gebruik van een waterdestilleerder, die water kookt en vervolgens condenseert om een zeer zuiver product te produceren. Dit proces verwijdert vrijwel alle verontreinigingen. Meer details vind je op onze pagina over de waterdestilleerder.
 4. Bewustzijn en actie: Blijf op de hoogte van lokale waterkwaliteitsrapporten en ondersteun initiatieven die zich inzetten voor de bescherming van waterbronnen en verbeterde waterzuiveringstechnieken.

Bij Elixer Water zetten we ons in voor het leveren van de beste waterfilters en waterdestilleerders om jouw gezondheid en welzijn te beschermen. Drink met vertrouwen en zorg voor je hormoonbalans door te kiezen voor schoon, gefilterd water.

Zelf alle voordelen van schoon drinkwater ervaren?