MA-VR VOOR 16:00 BESTELD, MORGEN IN HUIS 🚚
TIJDELIJK GEEN VERZENDKOSTEN 😀
Kopersbescherming door Trusted Shops ⭐

Gevaarlijk Water? 9 Fabels over Gedestilleerd Water Drinken

Is gedestilleerd water drinken gevaarlijk? 

In Facebook-groepen en verschillende forums wordt regelmatig false informatie uitgedeeld omtrent het drinken van gedestilleerd water. Denk je dat gedestilleerd water drinken gevaarlijk is? Dan ben je op de goede plek! In dit artikel, ‘9 fabels over gedestilleerd water drinken’,  willen we een aantal misverstanden de wereld uit helpen.

Er zijn miljoenen mensen over de hele wereld die al decennia lang puur alleen gedestilleerd water drinken en genieten van een uitstekende gezondheid. De meeste natuurdietisten drinken gedestilleerd water omdat ze daadwerkelijk weten dat gedestilleerd water juist gezond is.


Met dit artikel willen we de feiten uiteen zetten zodat de lezer ontdekt waarom het drinken van gedestilleerd water zeker niet gevaarlijk is, en juist goed is als onderdeel van een gezonde levensstijl. Lees hier 9 fabels over gedestilleerd water drinken.

Fabel 1: Gedestilleerd water is zuur en dus ongezond

Gedestilleerd water absorbeert koolstofdioxide op het moment dat het in contact komt met lucht, waardoor het water zuurder wordt. Dit is waar, maar je hoeft hier absoluut geen zorgen over te maken. De Ph-waarde van water heeft geen invloed op de gezondheid.

Pure HO2 bindt zich met CO2 om koolzuur te vormen. Daarom is gedestilleerd water, net als regenwater, licht zuur. Het gaat om een pH-waarde rond de 5,5. Als we het vergelijken met de pH-waarde van groente en fruit zien we dat de pH-waarde zelfs veel lager kan liggen, zoals bij het geval van aardbeien (pH 3.0-3.5).

Een aardbei vastgehouden in een hand om de PH-waarde te illustreren

Een neutrale pH is 7 en je maag heeft een pH-waarde van 1-2. De pH-schaal is logaritmisch, een pH 6 is bijvoorbeeld 10 keer zuurder dan een pH 7. Direct na de destillatie heeft het water een pH-waarde van 7, maar na enkele uren in contact te zijn met zuurstof wordt het 10-100 keer zuurder.  Je maag is zelfs 100-1000 keer zuurder dan gedestilleerd water en Coca-cola met pH2,8 is ruim 100 keer zuurder dan gedestilleerd water

Het idee van zuur water drinken klinkt eng, maar als het schadelijk zou zijn dan zouden de meeste voedingsmiddelen enorm schadelijk zijn. Mocht je je toch zorgen maken om zuur water dan kun je altijd een snufje natriumbicarbonaat aan het water toevoegen.

Fabel 2: Koken met gedestilleerd water verlaagd de voedingswaarde

Door voedingsmiddelen in gedestilleerd water te koken haal je er mineralen uit waardoor de voedingswaarden ervan lager wordt. Feit: het koken van voedsel verlaagt altijd de voedingswaarde, zeker tijdens het afgieten van voedsel. Maar je groente zal minder vervuild zijn als je deze in puur gedestilleerd water kookt. Stomen is veel beter. 

Warmte verandert de voedingsstoffen en niet het soort water dat je gebruikt. Het koken met gedestilleerd water heeft geen nadelige effect op de voedingswaarde van je groente t.o.v. ander soort water, maar je groente wordt wel hierdoor schoner en je krijgt minder onzuiverheden en pesticiden binnen in je lichaam af je het water afgiet. 

Om de meeste voedingswaarde uit je groente te halen met zo min mogelijk onzuiverheden, kan het beste je groente minimaal 10 minuten in gedestilleerd water weken en daarna stomen. Wil je de maximale voedingswaarde in je groente behouden? Stoom dan je groente! 

Het koken van groente met gedestilleerd water is in ieder geval beter dan met kraanwater. En als je soep maakt, doe het dan het liefst met gedestilleerd water, dat is water volkomen vrij van onzuiverheden. Met gedestilleerd water blijft je soep langer vers en kan je deze zelfs een dag langer bewaren.

Fabel 3: Frisdranken worden gemaakt van gedestilleerd water

Veel mensen denken dat frisdranken zoals Coca-Cola gemaakt zijn van gedestilleerd water. Niks is minder waar. Er is geen economische reden voor frisdrankproducenten om veel tijd en geld te besteden aan het destilleren van water. 

Frisdranken die gemonitord worden, hier zit geen gedestilleerd water in zoals veel mensen denken

Gedestilleerd water zou de frisdranken zelfs minder ongezond maken! Fabrikanten willen juist zoveel mogelijk winst maken met hun producten en het destilleren van water zou hun kosten per liter aanzienlijk verhogen

Fabel 4: Gedestilleerd water veroorzaakt mineralen tekorten

In water zijn van nature wat mineralen aanwezig maar tegelijkertijd heel veel onzuiverheden. Er zijn veel mensen die denken dat door gedestilleerd water te drinken mineralen tekorten kunnen ontstaan. 

De feiten: Gedestilleerd water bevat geen mineralen, maar zelfs mineralen water bevat zo weinig mineralen dat deze helemaal te verwaarlozen zijn, en laat staan kraanwater! We halen de mineralen alleen uit ons voedsel vandaan. Marinezeilers drinken jarenlang gedestilleerd water zonder nadelige gevolgen. Gedestilleerd water is gewoon puur water.

Fabel 5: Gedestilleerd water drinken is slecht voor je tanden.

Dit is een leugen dat gebruikt wordt door waterfilter fabrikanten om meer waterfilters te verkopen. Waterdestilleerders verwijderen fluoride uit het water, maar er zit veel fluoride in tandpasta als je fluoride wilt. 

Het is niet bewezen dat fluoride goed voor je tanden is, maar wel dat overmatig fluoride je tanden kan verkleuren en zelfs tandbederf kan veroorzaken. Daarnaast is te veel fluoride schadelijk voor je hersenen en wordt het zelfs in verband gebracht met verschillende soorten kanker.

Fluoride is altijd, in kleine hoeveelheden, aanwezig in drinkwater. Je tanden, en natuurlijk ook je lichaam, hebben geen fluoride nodig. Het is behoorlijk schandalig dat in veel landen fluoride aan het water wordt toegevoegd. 

Waterdestilleerders verwijderen alle onzuiverheden uit het water, waar onder andere fluoride. Wat wel een feit is dat gedestilleerd water kalkvrij water is, en dat je tanden witter worden met minder tandplak en tandsteen veroorzaakt door het drinken van kraanwater of water uit een fles. Je tanden worden witter en mooier als je alleen gedestilleerd water drinkt.

Witte tanden door gedestilleerd water

Fabel 6: Gedestilleerd water heeft een ‘platte smaak’.

Gedestilleerd water smaakt zeker anders dan gewoon kraanwater. Kraanwater bevat namelijk fluoride, chloor, ijzer en andere chemicaliën waar je smaakpapillen aan gewend zijn. Gedestilleerd water drinken kan even wennen zijn, het kan dagen duren en soms weken. Maar de smaak van thee en koffie is gelijk beter!

Wat best interessant is, is hoe slecht kraanwater smaakt nadat je gedestilleerd water hebt gedronken. Je proeft ineens de aanwezige chemicaliën en rotzooi dat in gewoon kraanwater zit. De smaak van kraanwater wordt ineens vies. Maar goed, je hoeft die rotzooi niet binnen te krijgen.

Koken met gedestilleerd water verbetert de smaak van voedsel en gedestilleerd water drinken is meer dorstlessend dan kraanwater. Na enkele dagen ontdek je dat de smaak van gedestilleerd water veel beter is dan de smaak van kraanwater. Sommige waterdestillers gebruiken een actieve koolstoffilter die onder andere de smaak van het water verbeteren. 

Fabel 7: Tijdens de destillatie worden er geen vluchtige organische stoffen verwijderd

Hier zit een kern van waarheid in. Destilleren verwijdert de meeste onzuiverheden uit water, maar niet VOS’s en bepaalde gassen. Deze organische verbindingen hebben een lager kookpunt dan water. Maar hier is er een goede oplossing voor bedacht. 

Sommige waterdestillers, zoals Elixer Water, maken gebruik van een actieve koolstoffilter na het destillatieproces. Een actieve koolstoffilter wordt niet alleen gebruikt om de smaak van het water te verbeteren, maar ook om vluchtige organische stoffen (VOS’s) en enkele opgeloste gassen te verwijderen. 

Actieve koolstoffilters verwijderen VOS’s en bepaalde gassen, stoffen die niet verdwijnen tijdens het destillatieproces. VOS’s zijn chemicaliën zoals pesticiden, brandstoffen, enz. Deze stoffen hebben een lager kookpunt dan water en je kunt ze alleen verwijderen met een actieve koolstoffilter. 

Niet alle waterdestillers maken gebruik van een actieve koolstoffilter. Elixer Water distillers wel. Actieve koolstoffilters absorberen tijdens de destillatie deze organische dampen zodat je water volledig gezuiverd is en 100% vrij van onzuiverheden en schadelijke stoffen.  

Elixer Water distillers worden geleverd met meerdere actieve koolfilters voor de laatste fase van het destillatieproces. Actieve koolstof filters zijn enorm belangrijk om gezondheidsrisico’s van stoffen zoals organofosfaten te vermijden. Deze filters dienen maximaal om de 2 maanden te worden vervangen.

Fabel 8: Distillers zijn lastig om schoon te maken en zijn moeilijk te bedienen

Door de kalkaanslag is het wel zo dat de ketel van een distiller lastig kan zijn om schoon te maken. Elixer Water distillers worden afgeleverd met een natuurlijke reinigingsmiddel, namelijk citroenzuur. Hiermee kan je de ketel makkelijk reinigen en je distiller net als nieuw krijgen!

Afhankelijk van waar men woont, moet een distilleerder vaker of minder vaker worden schoongemaakt. Het enige wat schoongemaakt moet worden is de ketel van de distiller. Dit wordt makkelijk gedaan met de meegeleverde reiniger (citroenzuur). De onderkant van de deksel kan je makkelijk schoonvegen met een schone theedoek. 

In gebieden met hard water treedt er meer kalkaanslag op waardoor de ketel vaker schoongemaakt moet worden dan in gebieden met zacht water. We adviseren om de ketel van de destilleerder om de 7-14 beurten schoon te maken.

Elixer Water distilleerders zijn zeer eenvoudig te bedienen. Deksel eraf, vullen met water, deksel erop en aansluiten. Meer is het niet! Je hebt geen installatie nodig en je kan de distiller makkelijk opbergen als je deze niet nodig hebt.

Voor een volledige reiniging (om de 7-14 beurten) vul je de ketel met kraanwater, doe je een paar lepels reinigingsmiddel erin en laat je de distiller 30 minuten zonder de deksel aan staan. De kalk lost helemaal op met de reiniger. Na het afkoelen verwijder je het water en veeg je de zijkanten en bodem schoon met een doekje of een zachte spons.

Als het bijgeleverde reinigingsmiddel op is kan je deze bestellen via onze website. Maak nooit gebruik van andere producten anders dan deze reinigingsmiddel (citroenzuur) om de binnenkant van de ketel schoon te maken en gebruik geen metalen schuurspons. Gebruik nooit schurende of bijtende schoonmaakmiddelen en metalen schuursponzen voor het schoonmaken van een waterdestiller.

Fabel 9: Water destilleren is duur vanwege de elektriciteitsverbruik.

Waterdestilleerders gebruiken elektriciteit om water de destilleren. Water destilleren met onze distillers is goedkoper dan andere distillers, gemiddeld tussen de 0,15 cents en 0,17 cents per liter (€0,22 per kWh). De kosten hangen af van de type distilleerder (Wit of Zwart). Vergelijk je de kosten met de prijs van water uit fles, dan is gedestilleerd water een koopje. 

Het allerbelangrijkste is om te weten dat water destilleren door middel van een van onze distillers gegarandeerd 100% puur water is. Kraanwater en water uit flessen bevatten enorm veel schadelijke stoffen en het dag in en dag uit drinken van water kan een enorme invloed hebben op jouw gezondheid. 

 Ook een andere reden om water te destilleren, is kalkaanslag in huishoudelijke apparatuur. Gedestilleerd water is 100% kalkvrij water waardoor je theekoker, stoomstrijkijzer, enz. heel veel jaren meegaanDit bespaart tijd, moeite en geld, want iedere keer een nieuwe theekoker door kalkaanslag aanschaffen is best vervelend!

Kalkvrije theekoker door gedestilleerd water

Veel mensen zeggen dat gedestilleerd water drinken gevaarlijk is door onwetendheid, maar dankzij onze ‘9 fabels over gedestilleerd water drinken’ weet je het nu beter voor jezelf. Gedestilleerd water is alleen puur water, niks meer en niks minder. Water vrij van onzuiverheden en schadelijke stoffen.

Zelf alle voordelen van schoon drinkwater ervaren?