demi water

Wat is beter gedemineraliseerd water of gedestilleerd water?

Er zijn grofweg twee soorten gezuiverd water. Gedemineraliseerd en gedestilleerd water. Beide soorten water maak je op een andere manier en zijn ook voor verschillende zaken te gebruiken.

Gedemineraliseerd water oftewel demi water, is water dat is gezuiverd voor het gebruik in de industrie of de wetenschap. In het dagelijks leven kan je ook regelmatig gedemineraliseerd water tegenkomen. In een strijkijzer kun je demi water gebruiken om aanslag van kalk te voorkomen. In een autowasserij gebruiken ze het ongeveer voor hetzelfde. Ter voorkoming van kalkaanslag (de witte druppels) die je na het wassen van de auto ziet. Door demi water te benevelen over de auto zie je deze druppels niet meer. Ook voor het standaardiseren van smaak in de voedingsmiddelenbranche wordt vaak demi water gebruikt.

Gedestilleerd water is een zuivere en pure vorm van drinkwater. Door water te destilleren ontstaat drinkwater zonder allerlei vervelende stofjes. In het buitenland, voornamelijk Amerika, kun je in de supermarkt jerrycans vol met gedestilleerd water kopen. In Nederland is dit helaas niet mogelijk. Het verschil tussen beide soorten water is dan ook dat gedestilleerd water voor consumptie is en gedemineraliseerd water niet.

gedemineraliseerd water

Hoe maak je gedemineraliseerd water?

Het maken van gedemineraliseerd water is een ingewikkelde en wetenschappelijke methode. In het proces worden namelijk meerdere en verschillende soorten harsen gebruikt om de kleine verontreinigen die in het water zitten te verwijderen. Dit zijn zouten, mineralen, ijzer, mangaan, kalk etc. Je kunt met een ionenwisselaar dit eenvoudig zelf doen.

Waarom zou je zelf demi water maken?

Zodra je zelf gedemineraliseerd water gaat maken heb je altijd het meest verse water. Demi water dat je uit de jerrycan haalt is wat al wat ouder en elke keer wanneer je de dop eraf schroeft komt er zuurstof in de jerrycan. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit afneemt. Daarom kun je dan ook beter zelf demiwater maken. Dit heeft altijd de beste kwaliteit.

Hoe maak je gedestilleerd water?

Zelf gedestilleerd water maken is een proces dat altijd heeft bestaan. Het is namelijk de waterkringloop. Water verdampt, water stijgt op en koelt af, er ontstaat waterdruppels en deze vallen weer naar beneden. Alleen watermoleculen worden omgezet in damp en hierdoor ontstaan er dan ook puur drinkwater. Met een waterdestilleerder boots je dit proces na en krijg je gedestilleerd water.

Waarom zou je zelf gedestilleerd water maken?

Zelf gedestilleerd water maken zorgt ervoor dat je altijd zeker bent van het feit dat je het meest pure drinkwater drinkt. In Nederland hebben we niet overal het meest zuivere kraanwater. Zelf gedestilleerd water maken is ook zeer eenvoudig met een waterdestilleerder van Elixer Water. In onderstaande video je hier het gemak van.

Zelf meten hoe zuiver je drinkwater is?

Je kunt vrij eenvoudig zelf testen of jouw drinkwater zuiver is. Hiervoor kun je gebruik maken van een TDS-meter. Een TDS meter is een digitaal meetapparaat om de kwaliteit van het water te bepalen. Het instrument meet de hoeveelheid opgeloste stoffen in het water. Ga je een waterdestilleerder aanschaffen, dan wordt er aangeraden om gebruik te maken van dit apparaat om te meten of je de destilleerder moet reinigen of het koolstoffilter moet vervangen.

Wat is beter gedestilleerd water of gedemineraliseerd water?

Alles met elkaar opgeteld kunnen we tot de conclusie komen dat de ene soort niet beter is dan de andere. Je gebruikt gedemineraliseerd water namelijk voor andere zaken dan gedestilleerd water. Ben je op zoek naar schoon drinkwater dan kun je het beste kiezen voor een waterdestilleerder. Mocht je echter gedemineraliseerd water nodig hebben voor je strijkijzer, dan kun je beter kiezen voor een ionenwisselaar. Dus door antwoord te geven op de vraag wat beter is, is het belang om te weten waarvoor je het water gaat gebruiken.

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *